EEN STERK GEZAMENLIJK ONDERNEMERSGELUID

Peter van Emden (Restaurant Boas) en Peter Brouwer (SDBM)

Ondernemers en vastgoedeigenaren in de Deventer binnenstad zijn op een constructieve manier met elkaar en de gemeente in gesprek. Daarbij gaat het over alles wat kan bijdragen aan een aantrekkelijke binnenstad - en dat is veel! Trefwoorden bij dit overleg: snelheid en korte lijnen. Hoe? Heel concreet, via de Stichting Deventer Binnenstadmanagement (SDBM). Een professionele, fulltime functionerende spin in het web van onderlinge contacten.

Goed om te weten dat alle partijen met een direct economisch belang in de binnenstad meedoen in dit overleg. Vastgoed, winkels, horeca en warenmarkt; iedere groepering is vertegenwoordigd namens en met mandaat van de achterban. De SDBM werkt hiervoor sterk samen met de plaatselijke afdelingen van belang- organisaties: Vereniging Commercieel onroerend goed Deventer (VCOD), MKB, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Deventer en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. U als nieuwe ondernemer of investeerder in onze stad bent van harte welkom om mee te praten - want in Deventer staan we graag open voor een nieuw geluid.

Waarom zo'n sterke organisatie? Om de kracht en de kennis die we met ons allen hebben te bundelen. Om een krachtige gezamenlijke stem en slagkracht te hebben. Maar bovenal omdat we willen dat Deventer het winkel- en horecahart van Oost-Nederland blijft.

DEVENTER EEN LEKKER EIGENZINNIGE STAD

'Een jaar voordat ik in Deventer kwam werken was ik hier met mijn gezin toevallig een dagje uit. We liepen door het centrum en kwamen uit in de Lebuïnuskerk. We keken elkaar aan, mijn vrouw en ik, en ik zei: Wauw. Als ik nou nog eens in zó'n stad burgemeester zou kunnen zijn. En dat meen ik oprecht. Het gevoel uit mijn jeugd is in Deventer weer teruggekomen, een gevoel van verbondenheid, erbij horen, beschutting. Ik vind het belangrijk dat je je verbindt met een plek. En Deventer nodigt je uit om dat te doen, je bent hier gewoon welkom - er is hier nog noaberschap. Het is een lekker eigenzinnige stad, met een bijpassende bevolking. Geen doorsnee, maar stoer en sterk - en tegelijk is er een enorme betrokkenheid, zowel onderling als op de stad. Nee, kom een Deventenaar niet aan zijn stad!

De ondernemers van Deventer passen in dat beeld. Er zijn natuur- lijk heel veel mooie steden in Nederland. Maar als je met je bedrijf je nek durft uit te steken, verder wilt kijken dan je eigen voordeur en je wilt verbinden met wat hier gebeurt... dan is er geen mooiere plek dan Deventer om te komen ondernemen.'

Deventer
Andries Heidema, voormalig burgemeester

DEVENTER (INTER)NATIONALE EVENEMENTEN

Hein te Riele, directeur VVV Deventer
Onder gemeenten tot honderdduizend inwoners is Deventer in 2015 uitgeroepen tot Evenementenstad van het Jaar. Een nationale titel, resultaat van een jarenlang professioneel beleid op dit gebied. De drie grote evenementen, Boekenmarkt, Dickensfestijn en Deventer op Stel- ten, trekken elk gemiddeld meer dan honderdduizend bezoekers per editie. En dan hebben we het nog niet eens over al die andere leuke dingen: Levende Etalages, muziekfestivals op de pleinen door het hele jaar heen, Spelen op de Brink, modeshows en een van de grootste kermissen van Nederland. Deventer bruist. Maar dat hadden we al gezegd.

'Met de evenementen hebben we Deventer nadrukkelijk op de kaart gezet, het publiek komt uit het hele land - en van ver daarbuiten. Vanuit Duitsland kwamen er dit jaar maar liefst 112 touringcarbussen naar Dickens, dat zegt wel iets. We zorgen bij de organisatie altijd nadrukkelijk voor de relatie met de detailhandel en de horeca: de evenementen vallen steeds samen met een koopzondag. Je ziet dan ook dat ze leiden tot veel herhaalbezoeken. Kortom, we zetten Deventer er prominent mee op de kaart, op een positieve manier. De dingen een beetje vrolijk bekijken, daar houden wij hier van.'

DEVENTER RIJK AAN KUNST EN CULTUUR

Een stadhuis dat eigenlijk een kunstwerk is, een afwisselende stads- agenda, een poppodium, theaters en evenementen met internationale aantrekkingskracht. Substantiële investeringen in de nieuwe bibliotheek, goed voor een half miljoen bezoekers per jaar. Tentoonstellingen. Stadsmusea. Je kunt er lang en breed over praten, maar al met al schept dit soort aspecten gewoon een fantastisch klimaat voor ondernemers die zin hebben in een fijne, actieve stad. Want een stad waar het leeft en bruist, is een stad waar mensen komen.

'Museum de Waag, het Nederlands Speelgoedmuseum en het Bouwershuis - met deze drie musea wordt de Brink het museumplein van Deventer, precies in het hart van de monumentenstad die Deventer is. Het rendement van de drie grote evenementen, waarop een immens publiek afkomt, kun je vergroten door bezienswaardigheden aan de stad toe te voegen en te zorgen dat je het terugkompubliek ook iets te bieden hebt. Alles hangt hierin met elkaar samen: een goede museale ontwikkeling trekt veel cultuurtoeristen en doet een stad stijgen in de ranking. En een stad met een goede ranking is een stad met een gezond vestigingsklimaat.'

Garrelt Verhoeven, directeur stichting Deventer Verhaal