Jan Strik

Jan Strik

"Deventer heeft een van de mooiste binnensteden van Nederland"

‘De Walstraat is een unieke straat. De straat heeft een eigen karakter en een diversiteit aan kleinschalige winkeltjes en bedrijfjes. Wij moeten samenwerken om dit zo te houden’

Het verhaal van Jan Strik 
Jan Strik is antiquair, kunstkenner, taxateur en vooral en altijd bezig met de Walstraat en het Bergkwartier. Hij begon zijn antiekwinkel in de Polstraat. Dat werd al snel te klein en hij verhuisde naar de Walstraat. Jan Strik: ‘De Walstraat was in de jaren zestig verpauperd en 90% onbewoonbaar verklaard. Ik kon in 1963 voor een geschikte prijs een pand kopen en heb dat heel toepasselijk ‘Het Antyc-huys anno 1963’ gedoopt.

Vrij snel daarna kwam een ander pand te koop. Daar zou een seksboetiek in komen. Dat zag ik niet zitten en heb het gekocht en opgeknapt. Het idee van Wim Schurink, oud-VVV-directeur, om een soort Montmartre te maken sprak mij aan en van het een kwam het ander. Ik had het beeld van een Walstraat met galeries, antiek en speciale aparte winkeltjes. Daar heb ik al die jaren aan gewerkt. Als ik iets in mijn hoofd heb wil ik het realiseren. Linksom of rechtsom, er onder door of er over heen, ik probeer te komen waar ik wil zijn’.

Deventer heeft volgens Jan Strik een van de mooiste binnensteden van Nederland. Het Bergkwartier, waar de Walstraat bij hoort, heeft diverse prijzen gekregen. Over het Bergkwartier is door Henk van Mierlo een prachtig boek gemaakt. Jan Strik: ‘Dat betekent niet dat het af is. Er is nog genoeg te doen. Verandering is van alle tijden. De stad heeft diversiteit nodig, recreatief winkelen heeft de toekomst. Daar moeten wij op inspelen door nieuwe en jonge ondernemers een plek en kans te geven’.

Over hoe dit moet heeft Jan Strik ideeën:’Eigenaren van onroerend goed, zowel de grote als de kleine, moeten zich realiseren wat nu nodig is. Bedenk nieuwe concepten. Maak het in grote winkelruimtes mogelijk dat daar verschillende winkels in kunnen komen, het shop in shop concept. Vul leegstand met tijdelijk initiatieven. Ook de gemeente kan bijdragen door dit soort initiatieven te ondersteunen, door jong ondernemerschap te stimuleren en er voor te zorgen dat regels die in de weg zitten worden aangepast of afgeschaft’.

Veilinghuis Strik

 

Walstraat 79, Deventer
T - 0570 618 871

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 09.00 - 18.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00