Praamstra Boekhandel

Praamstra Boekhandel

‘In de Lange Bisschopstraat liepen wij tegen onze grenzen aan'

“De sleutel voor succesvol ondernemen is voor mij weten wat je wilt, een goed concept op een prima locatie, zichtbaar zijn, goed luisteren, je klanten kennen en weten wat ze echt nodig hebben. Het woord crisis wil ik niet meer horen. Gooi dat maar in de prullenbak”

Praamstra is gevestigd aan de kop van de Brink, op de hoek van Walstraat en Keizerstraat, in een monumentaal pand, waarin , verspreid over drie niveaus, een uitgelezen assortiment boeken is te vinden. Alles wat in een algemene boekhandel thuishoort , met als zwaartepunten: literatuur (incl. een kast met tijdloze boeken), poëzie, kunst , filosofie en geschiedenis, sport, psychologie , business en reizen En kinderboeken natuurlijk. Sinds 2012 is ook een Plato-vestiging bij Praamstra onderdak , met een eigenzinnig aanbod van muziek, klassiek, maar vooral pop , vinyl en DVD’s. Praamstra is de culturele huiskamer van de stad met optredens van auteurs en live-muziek. En altijd een expositie van beeldende kunst.

Het verhaal van Chrisjan van Marissing
Praamstra en Chrisjan van Marissing zijn een begrip in Deventer. De Boekhandel is gestart aan de Lange Bisschopstraat en in 2001 verhuisd naar de kop van de Brink, op de hoek van Walstraat en Keizerstraat. Chrisjan van Marissing: ‘In de Lange Bisschopstraat liepen wij tegen onze grenzen aan, er waren te weinig mogelijkheden om te veranderen en uit te breiden. Ik heb een plek gezocht die er toe doet. Dat is hier aan de Keizerstraat. Niemand wilde hier zitten. Ik wel. Onder leiding van mijn ega, zij is bouwkundig onderlegd, hebben wij in zes weken tijd de zaak op poten gezet. In december 2001 zijn wij met een bouwlift en 25 man op één dag verhuisd. ‘s Avonds stond 90% op zijn plek. Die decembermaand was super ook wat betreft de omzet, meteen een verdubbeling’.

Wat moet je als boekverkoper tegenwoordig in huis hebben?
‘Nu is veel meer focus nodig. De zaak bedrijfseconomisch up-to-date houden is veel moeilijker dan tien jaar geleden. Wij maken een ontwikkeling door van Boekhandelaar naar Boekondernemer. Wij willen het culturele kruispunt in de stad zijn en ‘het boek’ in al zijn allure laten zien. Dat betekent dat je bijzondere dingen doet en in huis hebt. Ook dat je de organisatie en logistiek goed op orde hebt. Hiervoor werken wij samen met Boekhandel Broekhuis in Hengelo en Enschede en onze brancheorganisatie Libris. Uiteindelijk draait alles om wat de klant nodig heeft en wil. Wie hier op individueel niveau op in kan spelen, zowel fysiek als digitaal, heeft de grootste kans op succes’.

Praamstra Boekhandel

Keizerstraat 2
7411HG Deventer
T - 0570 - 675925
Website

Openingstijden

Maandag: 13.00 – 18.00
Dinsdag en Woensdag: 09.30 – 18.00
Donderdag: 09.30 – 21.00
Vrijdag: 09.30 – 18.00
Zaterdag: 10.00 – 17.30