Het verhaal achter de sfeerverlichting in Deventer

Wanneer je ze ziet, weet je dat het najaar officieel is begonnen: de ronde straatverlichting die de Deventer winkelstraten elk jaar weer feestelijk verlichten. Soms worden ze liefkozend ‘uien’ of ‘pompoenen’ genoemd, maar de lampen heten officieel anemonen. Het verhaal achter deze typische lichtobjecten, die alleen in Deventer te vinden zijn, begint in 2004.

Wanneer destijds de winter zijn intrede deed, was er van sfeerverlichting nog maar weinig sprake, zoals in de meeste Nederlandse steden het geval was. MKB Deventer en gemeente Deventer gingen daarom in 2004 op zoek naar een partij om een nieuw lichtplan te laten ontwerpen. Er waren slechts twee eisen: het moest uniek zijn voor Deventer en gemaakt worden door lokale kunstenaars of ondernemers. Na een grondige speurtocht kwamen de partijen uit bij de Space Cowboys. Deze ondernemers, Paul en Albert genaamd, staan bekend in de omgeving als vakkundige en innovatieve ontwerpers en kunstenaars.

Ontwerp 

Ze gingen de uitdaging aan om een lichtplan te bedenken dat vernieuwend was, maar tegelijkertijd heel herkenbaar was voor Deventer en zou passen bij de sfeer van het najaar. De Space Cowboys vonden het bovenal belangrijk dat het ontwerp de ruimtelijke ordening zou respecteren. Een lichtslang van pand naar pand is gezellig en verlicht de straten, maar maakt het onmogelijk om te zien wat zich erboven bevindt. Ontwerpers Paul en Albert wilden juist dat de winkelpanden en de sterrenhemel door de sfeerverlichting heen zichtbaar bleven. Daarnaast moest de verlichting niet alleen omlaag schijnen, maar rondom licht afgeven. Het definitieve ontwerp werd eerst goedgekeurd door MKB en gemeente en daarna ook door het publiek. Vrijwel iedereen was meteen enthousiast over het herkenbare ontwerp.

Er werden drie verschillende formaten ontworpen, zodat de anemonen in elke straat zouden passen. Bij de plaatsing werd steeds rekening gehouden met een open straatbeeld. De binnenstad is een huiskamer, aldus Paul en Albert. Het is er knus en gezellig, maar toch stads. De anemonen zijn verspreid opgehangen en verspringen steeds een klein beetje. Er is ook samengewerkt met Sallcon, zodat de verlichting makkelijk (de)monteerbaar is en eenvoudig kan worden vervoerd en opgeborgen.

De Space Cowboys zijn verder bekend van de iconische Visman op het Pothoofd en werken de komende jaren samen met hotel Het huis van Deventer, waar ze voor het interieur een samenspel tussen vormgeving en kunst tot stand brengen. Paul en Albert vinden het belangrijk om het onderscheidende karakter van Deventer te benadrukken in hun ontwerpen. Zij opereren onafhankelijk van SDBM, de gemeente of MKB Deventer.